ONG-urile pentru protecția animalelor contestă ferm modificările OUG 155

Noile măsuri înrăutățesc situația animalelor și consumă miliarde din bani publici

București, 2 iunie 2022. Peste 30 de organizații pentru protecția animalelor active din România cer altă modificarea a OUG 155 de ani de zile. Condamnăm ferm modificările actuale aduse OUG 155 pentru gestionarea câinilor fără stăpân, care nu respectă recomandarea și care vor înrăutăți situația, așa cum ne-a fost deja demonstrat . ONG-urile cer schimbarea metodei de gestionare din eutanasiere în sterilizare, pe când noile modificări construiesc un cadru solid pentru perpetuarea acestei metode ineficiente și inumane. Modificările au fost votate în unanimitate cu o zi înainte de depunerea amendamentelor, niciun ONG nefiind invitat la dezbateri.  Noile modificări propun întreținerea problemei câinilor fără stăpân și readuc în legalitate colaborarea cu SRL-uri în gestionarea câinilor, un subiect controversat de mulți ani, care în urma investigațiilor și dovezilor a fost interzis, până ieri, demonstrându-se că pe lângă lipsa de experiență, scopul societăților este să facă profit, având așadar tot interesul să mențină fluxul de câini pentru a captura cât mai mult. Mai mult decât atât, noile modificări obligă Consiliile Județene să construiască adăposturi noi pentru câini, investind astfel milioane de euro într-o metodă de gestionare care întreține înmulțirea câinilor fără stăpân, în loc să investească aceste bugete în campanii de sterilizare masivă pentru a opri problema de la rădăcină. Reamintim faptul că un câine nesterilizat va avea 66 000 de urmași, în scenariu moderat, în următorii 6 ani.

Metoda actuală de gestionare a populației canine prin eutanasiere este matematic ineficientă și întreține înmulțirea câinilor, neputând ține pasul cu numărul mare de câini nesterilizați din România.  Acest lucru se întâmplă în ciuda eforturilor susținute ale organizațiilor non guvernamentale, fără de care România ar fi arătat cu totul altfel astăzi. Gestionarea prin eutanasiere este interzisă în mai multe țări, sterilizarea fiind singura soluție pentru rezolvarea problemei. Este nevoie de sprijinul statului pentru o campanie de sterilizare masivă în România, activitate susținută exclusiv din eforturile persoanelor private si ONG-urilor până în. prezent. Toate fondurile existente deja pentru câini, precum și cele care ar putea proveni din aplicarea legii 238/2012 pentru sterilizare sunt suficiente să rezolvăm problema câinilor într-un mod civilizat și rapid, însă, cu toate aceste dovezi incontestabile, acest lucru încă nu se aplică în România, din contră, continuă să se adopte măsuri care înrăutățesc situația. 

Conform noilor modificări:

  • Consiliile Județene sunt obligate să facă adăposturi pentru gestionarea câinilor, similar cu consiliile locale. 

Ideea de a construi adăposturi noi este una nocivă. Vor fi alte lagare de exterminare, pe lângă cele care deja există, care necesită miliarde de lei pentru construire și alte miliarde pe lună pentru întreținere: angajați, hrană, consumabile, servicii medicale samd.

Prin aplicarea legii deja existente și sterilizarea masivă a câinilor cu și fără stăpân, adăposturile publice ar trebui treptat sa dispară și astfel primariile sa nu mai fie obligate să cheltuie bani cu întreținerea acestora.

Asadar, cerem  ca sumele pentru construirea adăposturilor sa fie folosite pentru sterilizări. Pentru nevoile de cazare ale câinilor, am propus deja în repetate rânduri Rețeaua Națională de foster prin persoane private și juridice, cu sprijinul statului, care ar crește de asemenea și fluxul adopțiilor.

  • Consiliile locale și Consiliile judetene pot încheia contracte de gestionare a câinilor cu oricine.

Concesionarea serviciilor catre firme private, care prin definiție sunt constituite și funcționează pentru obținerea de profit, a fost un eșec lamentabil simțit de fiecare primărie și a provocat un masacru național. Astfel de societăți comercial anual ucid sute de mii de caini pe bani publici, pretul capturarii si uciderii unui caine variaza intre 700 si 1200 lei, fara niciun efort de promovare si șansă de adoptie pt acestia și fără niciun rezultat de diminuare a numărului de caini pe teren.

  • Toti cainii vor putea fi capturați cu arma/sarbacana, indiferent de vârstă, stare de sănătate.

Este o altă inițiativă criminală și ineficientă, sarbacana fiind folosită exclusiv pentru cazurile de câini sălbăticiți, fiind o experiență traumatizantă și cu riscuri de sănătate. 

  • Consiliile Județene si Consiile Locale pot finanța sterilizări, identificări,  dar nu sunt obligate.!

Consiliile Locale urile au putut legal să finanțeze sterilizări încă din 2013 dar nu au facut din lipsă de fonduri. 

Asa cum se doreste acum impunerea catre Consiliile Județene a unei cheltuieli exorbitante pentruconstruirea și întreținerea de adăposturi, cu siguranță nu vor exista resurse pentru finantarea de sterilizari, perpetuând la nesfârșit cercul vicios al înmulțirii necontrolate și pemanente a câinilor.

Propunem obligativitatea sterilizărilor și posibilitatea construirii de adăposturi, și nu invers, aceasta fiind singura soluție pentru rezolvarea reală și umană a problemei. 

Peste 30 de organizații pentru protecția animalelor și peste 11 000 de oameni au semnat petiția proaspăt lansată care cere schimbarea metodei de gestionare a câinilor prin eutanasiere.

Eutanasierea se aplică departe de lege. Nu se aplică atunci când s-au epuizat toate soluțiile posibile pentru salvarea câinilor sau în cazurile incurabile, nu se aplică de cele mai multe ori nici măcar prin substanțele legale. Se aplică cu prima ocazie și în moduri nedemne de anul 2022. 

Organizațiile și persoanele fizice depun eforturi imense pentru a strânge fonduri și organiza campanii de sterilizare, dar și pentru a convinge și comunica legea 258/2013 care îi obligă pe proprietari să sterilizeze câinii care nu dețin acte de la Asociația Chinologică. 

Cu toate acestea, ritmul este imposibil de prins dacă statul nu se implică, prin schimbarea rapidă a metodei de gestionare în singura soluție umană, etică și care s-a dovedit eficientă la nivel mondial. 

Suntem printre ultimele țări care folosesc eutanasierea, metodă declarată ilegală în mai multe state, dovedindu-se ineficientă. Suntem totodată printre singurele țări din Uniunea Europeană care are câini fără stăpân pe străzi, câmpuri și prin păduri, unde puiii de câine sunt omorâți de două ori pe an în cele mai cumplite moduri și unde sunt tratați în general, departe de cum ar trebui să fie tratat cel mai bun prieten al omului pe care ne bazăm pentru pază, terapie, salvare, companie și atâtea altele.

Cerem ferm modificarea metodei de gestionare și investirea bugetelor pentru câini în campanii de sterilizare gratuită permanente. 

4 gânduri despre „Comunicat de presă: ONG-urile pentru protecția animalelor contestă ferm modificările OUG 155

  1. Aveți dreptate, susțin cererea d-voastră ! Animalele au dreptul la o viață decentă, nu se mai poate continua cu maltratarea și chinuirea lor, cu atât mai mult eutanasierea lor!

    Apreciază

  2. Solution este sterilizare masiva de către autoritățile guvernamentale și nu construirea de noi adăposturi publice / lagăre de concentrare unde animalele sunt eutanasiate in mod barbar.. chiar nu vedeți ca de mulți ani de cind s’au construit aceste adăposturi publice nu s’a soluționat numărul de ciini fără stapin ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s